Inicio / Amateur / Falles / Un festeig de 19 anys amb les Falles

Un festeig de 19 anys amb les Falles

Autoritats, patrocinadors i jugadors posen abans d'una final del Trofeu Fallera Major de València al trinquet Pelayo. Foto: Mari Carmen Montes.

Autoritats, patrocinadors i jugadors posen abans d’una final del Trofeu Fallera Major de València al trinquet Pelayo. Foto: Mari Carmen Montes.

El proper diumenge està assenyalat com una data important dins del món faller, on la pilota valenciana té un important paper protagonista en una jornada plena d’actes per donar la benvinguda a les Falles de 2015. La Catedral del nostre esport autòcton s’omplirà d’un públic no massa habitual que donarà el màxim per a animar als equips representants de la seua falla a la gran final del Trofeu Fallera Major de València de pilota valenciana.

El campionat organitzat per Junta Central Fallera (JCF) ha viscut durant el present exercici faller la seua edició número 19. Es tracta d’una de les moltes lligues esportives que la màxima entitat fallera organitza per als components de les comissions adscrites a Junta. Un campionat que des dels seus inicis va veure dins del món faller l’oportunitat de sembrar una llavor amb mires al futur per tal d’assegurar, a través d’una nova via, la continuïtat de la pilota. Un campionat que a passos agegantats ha vist com anaven creixent les inscripcions de més i més fallers que volien començar a sentir com rodava la pilota de badana, o de vaqueta, per les seues mans.

Però com van ser els inicis? Juan Contreras, vicepresident de la Federació de Pilota Valenciana (FPV) en l’àrea de Falles i València capital, relata com va sorgir la idea que va portar a la creació d’esta lliga. “Havia un vicepresident de JCF, Josep Giralt, que tenia molt d’interès en que es jugara a pilota valenciana, i va anar buscant-se la vida. Contactà amb els periodistes Alberto Soldado i Aureli López, i a més tirà de jugadors professionals de l’esport, que van fer una modalitat intermèdia entre escala i corda i raspall, el joc al carrer”.

Com a qualsevol competició feia falta un patrocinador i Soldado va proposar a Jose Luis López, de Distribuciones Atalaya, un dels mecenes actuals de la pilota valenciana a tots els nivells, i el principal i únic valedor de la competició fallera a dia de hui. Però a més, feia falta una persona capaç d’organitzar i portar endavant el campionat. “Jose Luis va dir que tenia a la persona ideal per dur-lo a terme i van delegar en mi”, comenta Contreras. Des del moment de la seua creació, ell està al capdavant de l’equip encarregat del funcionament i estructura del mateix.

Begoña Jiménez, FMV 2013, fa la treta d'honor junt a Juan Contreras. Foto: Mari Carmen Montes.

Begoña Jiménez, FMV 2013, fa la treta d’honor junt a Juan Contreras. Foto: Mari Carmen Montes.

Creixement exponencial
Pot ser no imaginaven la velocitat a la que anaven a créixer les inscripcions dels fallers. El primer any van ser 8 equips els que participaren. L’exercici següent, a petició dels faller,s es va crear també el campionat infantil, inscrivint-se un total de 8 equips de xiquets i 18, ni més ni menys, en majors, més del doble que en l’edició inaugural. Però ja el tercer és va multiplicar quasi de forma exponencial amb 16 equips infantils i 48 majors.

El campionat es va haver d’estructurar en diferents categories. Des de tercera, fins a divisió d’honor, amb la motivació de que cada any, al finalitzar la lliga regular, els dos millors de cada categoria pujaven a la següent, amb l’objectiu de que aquells que tingueren més nivell anaren escalant posicions fins aplegar a divisió d’honor.

El de Junta és un campionat on no només es busca practicar esport, sinó que uneix a molta gent dels diferents barris de València i dels pobles del voltant, per tal de disfrutar els diumenges pel matí, quan es juguen les partides, i fer un poc d’això que es coneix com a ‘germanor fallera’. “El més bonic de tot açò és que quan acaben la partida tots volen esmorzar junts. Molts dels participants tenen preferència per uns trinquets, normalment pels que millors esmorzars preparen”, assegura rient Contreras.

El dia de la final del Trofeu Fallera Major de València, es deixa a un costat eixa germanor fallera i apareix una sana rivalitat per a veure quina de les dues comissions s’emporta el ‘palet’ a casa. Un ‘palet’ que no és, ni més ni menys, que el famós premi en forma d’estendard que entrega la Fallera Major de València (FMV) en la Gala de l’Esport. El trofeu el juguen els millors equips de cada categoria, baix el format d’octaus, quarts, semifinals i final. I suposa un dia molt especial per als que coneixen l’esport, però també per a aquells que comencen a relacionar-se amb el món dels trinquets.

Pelayo és actualment el gran escenari d’eixa final, però no va ser així als orígens del campionat. Al principi, l’última partida es disputava a la Plaça de l’Ajuntament. La possibilitat de jugar a escala i corda només l’oferia un trinquet. Després dels anys d’experiència acumulada, en es fereix, es fa el dau i es deixa la pilota córrer per l’escala i, com a curiositat, els finalistes van vestits amb els tradicionals saragüells valencians. Este diumenge serà la FMV, Estefania López, la que farà la treta d’honor de la partida, junt a les Falleres Majors de les comissions finalistes.

La Fallera Major Infantil d'Acàcies Picaio de 2014 fa la treta d'honor del Trofeu Delegació. Foto: Falla Acàcies Picaio.

La Fallera Major Infantil d’Acàcies Picaio de 2014 fa la treta d’honor del Trofeu Delegació. Foto: Falla Acàcies Picaio.

Els infantils comencen raspant
Els infantils també tenen el seu dia gran. A més, enguany s’ha produït un gran canvi al seu campionat. El seu escenari habitual, Pelayo, s’ha canviat per la canxa de Borbotó. Malauradament no es va aplegar a un acord per tal de jugar a la Catedral, una emplaçament més còmode. Això sí, a Borbotó han disfrutat moltíssim, gràcies també a la col·laboració d’Ana Belen Giner, vicepresidenta de la FPV en l’àrea femenina, que ha supervisat la marxa de les partides infantils. En lloc de jugar al joc de carrer s’han posat els didals i han començat a jugar a raspall, que resulta més senzill.

La majoria dels xiquets i majors són, com diu Juan Contreras, “neòfits de la pilota quan comencen”, i sempre s’han buscat fórmules per augmentar la motivació dels participants. El futur de la festa jugarà també les seues respectives finals. D’una banda, els tercers i quarts de la classificació disputaran el Trofeu Delegació, i els dos primers classificats el Trofeu Fallera Major Infantil de València.

Amb estes partides es posarà el punt final a un campionat de 18 jornades, més les corresponents al Trofeu FMV. Un campionat que té una especial interconnexió entre Falles i clubs de pilota. Molts dels fallers més joves que començaren a practicar este esport han acabat apuntant-se a algun club. “Jo estic orgullós perquè qui sap, igual el dia de demà es pot traure alguna figura per a l’escala i corda”, afirma Contreras. A més, cares conegudes com les d’Herrera, Nacho, i de la galotxa, com és el cas de Roberto de Beniparrell, també van participar quan eren menuts al campionat faller.

L’activitat del diumengecomençarà a les 10:00 hores, quan es jugarà a Pelayo la final infantil del Trofeu Delegació i, en acabar, la final del Trofeu Fallera Major Infantil de València, que comptarà amb la presència de María Donderis, la màxima representant dels més menuts de la festa, junt a la seua Cort d’Honor. I ja per últim, la final més esperada, la del Trofeu Fallera Major de València. Serà Estefania López la que presidirà la partida des de la llotgeta de Pelayo. Es refermarà d’esta forma el compromís de les Falles com a via per a difondre l’esport autòcton.