Inicio / Professional / Reportatges / Aureli López presenta el seu nou llibre de pilota

Aureli López presenta el seu nou llibre de pilota

Portada del llibre "Pilota Valenciana. Identitat". Foto: L'Oronella.

Portada del llibre “Pilota Valenciana. Identitat”. Foto: L’Oronella.

Este divendres es presenta al Conservatori de Meliana un nou llibre del periodista i escriptor Aureli López. L’obra, ‘Pilota valenciana. Identitat’, tracta novament el nostre esport amb la intenció de donar a conèixer la història de la pilota, la introducció de la dona, les distintes modalitats, els reglaments, el seu vocabulari i un llarg etcètera, oferint l’oportunitat d’aprendre un poc més sobre l’esport autòcton. L’acte de presentació del llibre començarà a les 19.30 hores.

Es tracta d’una obra que podria ser considerada la continuació de ‘La Pilota Valenciana, deport, cultura i llengua del nostre poble’, llibre que la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) li va publicar a l’any 2004. Això sí, “una versió actualitzada i molt modernitzada, de cara al futur”, com afirma l’autor. 500 pàgines, 500 fotografies, sobre les dones, els clubs de pilota, la Federació, aficionats, professionals de raspall, professionals de l’escala i corda… Aureli no ha volgut deixar a ningú fora i, ja siga amb la pròpia narració de l’obra o a través del material gràfic, ha tractat d’incloure a tots els col·lectius i les peces que composen l’engranatge de la pilota valenciana.

Aureli rep el 'Premi Durà' l'any 2012. Foto: Penya Pilotaris Amics del Frontó del Puig.

Aureli rep el ‘Premi Durà’ l’any 2012. Foto: Penya Pilotaris Amics del Frontó del Puig.

Com a “aficionat roïnet”, definició que el propi Aureli fa de si mateix rient, va tindre l’oportunitat de practicar la pilota i es va enamorar per complet del nostre esport autòcton. Eixe amor es reflecteix al llibre que presenta ara. Parla de la publicació com si es tractara d’un fill que està a punt d’aplegar al món, amb la il·lusió que un pare té per donar a conèixer eixa criatura que amb tant d’esforç veu per primera vegada la llum. A més, reconeix que té devoció pels joves que lluiten per aplegar ben lluny. “El seguiment de la gent joveneta és una il·lusió que em fa créixer cada dia més i tindre més ganes de veure als que són el futur”.

‘Pilota valenciana. Identitat’ és un estudi de l’evolució de la pilota i com este esport ha anat incloent a més gent, homes i dones, amb el pas del temps. Un llibre “pensat per a tot el món, ara només falta que tot el món vullga tindre’l. L’obra busca que qualsevol persona que siga aficionada a la pilota, exjugadors, trinqueters, ex dirigents de la Federació, periodistes… el puga trobar interessant”. Aureli López, que continua marxant les partides d’aficionats al Club de Pilota de la seua localitat, Paterna, porta tota una vida invertint el seu temps de manera desinteressada per tal d’acostar a la gent el nostre esport autòcton. “La pilota és la meua passió redoneta”, confessa ben orgullós.

De segur que l’autor de l’obra comptarà amb la presència de molts amics i aficionats que volen agrair-li la dedicació d’este veí de Paterna en benefici de la pilota. La seua professió, de la que ara ja està jubilat, poc a veure tenia amb l’esport que protagonitza el seu llibre. “De cervell agent comercial, de cor, la pilota”, comenta el propi López. Afegeix que “continua havent gent en el món que no pensa que l’únic important són els diners, tot i que siguen imprescindibles”, i amb el seu bon fer i treball constant així demostra la coherència entre eixa frase i la seua manera de treballar sense descans.