Inicio / Professional / Entrevista / “Vull conèixer la cultura de la pilota a València”

“Vull conèixer la cultura de la pilota a València”

Titín III es prepara per a colpejar una pilota amb la dreta durant una partida. Foto: Larioja.com.

Titín III es prepara per a colpejar una pilota amb la dreta durant una partida. Foto: Larioja.com.

Ja hi ha dates per a la visita de Titín III a València. Serà els dies 17 i 19 d’abril, als frontons d’El Puig i Cheste respectivament. En la primera partida, l’acompanyarà Puchol II, i a la contra formaran Genovés II i Montesa. En la segona, entrarà Álvaro com a davanter rival. El de Faura farà una excepció després de la seua retirada per a rebre un convidat il·lustre, un mite viu de la pilota basca que visita València després del seu adéu al món professional, el passat més d’octubre. Hi ha una gran expectació, la pròpia dels duels entre pilotaris valencians i del Nord, amb l’afegit de que, en este cas, ens visita un dels més grans de tots els temps.

Com es gesta la teua visita a València? Serà la teua primera vegada ací?
No és la primera vegada, quan era aficionat vaig jugar a algun poble, però fa tant temps que no recorde quin era. Va ser un partit amb pilota ‘normal’, tres parets, un frontó… Així que portava un munt de temps sense anar. Fa aproximadament un mes va sorgir la possibilitat jugar amb pilotaris valencians. Em va semblar una idea genial. És una pilota que he seguit des de la distància. No he pogut seguir tot el que haguera volgut, i em fa molta il·lusió que El Puig i Cheste vulguen veure una partida, i que jugue jo. No ho havia fet mai, i em venia de gust poder viure esta experiència.

És una llàstima que no ens trobem més vegades estes dues formes d’entendre la pilota a mà…
Ací, segons està la pilota professional, és difícil, perquè pertanys a una empresa. Tens la teua competició, estàs tot l’any jugant partits, i és difícil associar-se amb altres federacions o un altre tipus de pilotaris. En el nostre cas és l’empresa la que decideix. És difícil l’agermanament, la mescla. Jo fins ara no he pogut, i per això també em venia de gust. No he pogut gaudir d’eixa pilota. Ara tinc l’oportunitat, i estic encantat de fer-ho.

No tenies previst baixar a València en la gira de comiat?
No, ha sorgit ara. Jo no vaig a seguir jugant de continu a la pilota. M’he retirat ja. M’estan sorgint estes oportunitats. Per exemple, va eixir l’oportunitat de visitar Mèxic al desembre, per a conèixer eixa pilota i els aficionats. Ara ha sorgit poder baixar a València, conèixer els costums, la gent. Són coses de les quals no he pogut gaudir i ara per fi tinc l’ocasió. Encara entrene, ha passat poc temps, fins a abril seguiré entrenant una miqueta. Cal veure el material i els frontons. També són bonics este tipus de partits. És per això que he acceptat. Però jugar partits ja ho he deixat per sempre.

Com portes la retirada?
Bé. Més tranquil, sobretot, els caps de setmana. Entre setmana entrene amb les meues ex companys de la Rioja. I el cap de setmana, veient pilota i sense deixar de seguir-la. Estic tranquil i gaudint d’ altra forma de viure la pilota.

Què coneixes de la pilota valenciana?
Poc. Sé que hi ha una gran afició. Que es viu amb molta passió. És una modalitat diferent. Els pilotaris són molt coneguts, i m’han dit que en els pobles als quals vaig hi ha una gran afició. Coneixen a la pilota d’ací i als pilotaris. Quan han jugat algun partit bascos i valencians barrejats els he vist. Del material conec alguna cosa, però no massa. El que conec és tot positiu, sobretot, de l’aficionat. Sé que ve gent d’allí, sobretot a Logronyo, a la Fira de San Mateo, i a altres festivals. Sé que és una afició entesa no solament en pilota valenciana, sinó en general.

A més, tens molts admiradors. Se segueix molt la pilota basca a València.
Sí, això també ha ajudat a que em decidira a anar. En estar tan allunyat, a voltes no ho perceps, l’afecte o l’afició que tenen. Això em va animar. Veure que la gent volia que jo anara. I et fa molta il·lusió. Que una vegada retirat vulguen veure’t en el frontó encara. També és important per a mi, que vulguen que vages i compartir el frontó, veure’t allí. És el més important per a mi, el que més m’ha animat, la gent.

Tècnicament, les pilotes seran més lleugeres, els frontons, més xicotets, no serà fàcil…
També és un repte esportiu. Anem a intentar entrenar, per això hi ha temps. Cal acoblar-se. La protecció de la mà no ha de ser la mateixa. Jo vaig a jugar allí amb grans pilotaris, i el que jugue amb mi m’haurà d’ajudar. Al cap i a la fi són també tres parets. És diferent, però també suposa un repte d’una modalitat nova, també és bonic, interessant, i m’agrada. En el món de l’esport tot són reptes, cal anar a poc a poc i a veure si ho fem tan bé com siga possible. Va a ser diferent, però és pilota, i tot és el mateix.

T’agradaria veure alguna partida de pilota valenciana? T’atreviries a jugar?
M’encantaria. Però jugar és molt difícil. Això sí que és totalment diferent, cal estar molt més ficat, tenir molta tècnica. Altra de les coses que m’ha mogut a anar és conèixer la cultura de la pilota que teniu a València. Segurament aprofitarem per a anar a veure un partit.