Inicio / Professional / Reportatges / Marxant la partida amb l’smartphone

Marxant la partida amb l’smartphone

El Xato, marxador del frontó de Cheste, amb la seua ferramenta per a comptar. Foto: Frediesport.

El Xato, marxador del frontó de Cheste, amb la seua ferramenta per a comptar. Foto: Frediesport.

Un dels elements més tradicionals de les partides, siguen de professionals, amateurs, o per pura diversió entre amics, és la figura del marxador o persona que porta el tanteig, i que ha de cantar-lo per a que s’assabenten tant els pilotaris com els espectadors. Actualment, la majoria de trinquets de l’elit de la pilota valenciana tenen marcadors electrònics o persones encarregades de canviar els cartrons, i el resultat ja no es canta.

En el camp amateur, a cada poble, els marxadors se les han apanyat per a fabricar-se estris casolans, de vegades, autèntiques joies, i no perdre’s comptant. Ximo Manzano, informàtic i jugador aficionat de la localitat de Xilxes, han anat més enllà amb la creació d’una aplicació per a smartphones que ajuda a portar el compte. L’app està disponible en descàrrega gratuïta per al sistema Android des del passat dissabte.

A l'esquerra, Ximo Manzano, creador de l'aplicació Marxador. Foto: XM.

A l’esquerra, Ximo Manzano, creador de l’aplicació Marxador. Foto: XM.

“La primera versió era per a anar fent proves. La definitiva, fins que no l’he tingut com volia, no he dit a la gent que estava. I el diumenge va ser quan vaig començar a compartir-la i ja m’han cridat de diversos mitjans per a parlar d’ella. He vist, a més, que ja hi ha prou gent compartint-ho per Facebook, i la veritat és que m’he sorprès prou. No esperava que hi haguera tanta gent comentant-ho i donant-me l’enhorabona per la iniciativa”, explica Manzano, que es va enganxar a la pràctica de la pilota als 17 anys, per influència de son pare i els amics. Les seues modalitats preferides són l’escala i corda i la galotxa. Però també juga a frontó.

La idea de crear una aplicació per a marxar les partides va sorgir de la necessitat. “Un dia que aní a veure la partida dels xiquets de l’escola de Xilxes i em tocà marxar la partida. Va ser un espectacle, perquè estava més pendent de com jugaven que de marxar, i no encertava ni una. Igual anaven val per quinze i jo assenyalava a dos. I a partir d’ahí, com em dedique al tema de la informàtica i l’any passat havia fet un curs de programació de mòbils, vaig tractar d’aconseguir fer l’aplicació del marxador”.

A jocs i a tantos
‘Marxador’ és una aplicació tan senzilla com útil. Dóna la possibilitat de comptar a jocs, per a les modalitats que així ho requereixen, o a tantos, per al frontó. S’obri, se selecciona el tipus de compte, es determina a quants tantos o jocs va la partida, si hi ha possibilitat d’igualar a val (com passa amb les partides dels més menuts), i es van anotant els quinzes o punts. Una idea genial per a no perdre’s que podria jubilar les rudimentàries ferramentes que s’han fet servir fins ara.

Antic marcador d'El Puig. Foto: Museu de la Pilota.

Antic marcador d’El Puig. Foto: Museu de la Pilota.

Ha estat complicat desenvolupar l’app? “És dedicar-li prou de temps -explica Ximo-. Sobre tot és molt important estructurar bé la idea, més que la programació en sí. Has de saber com facilitaries la feina. No és igual una pàgina web que un telèfon. Al mòbil has de fer-ho amb una estructura molt clara i fer-ho fàcil i accessible. Si et dediques a fer això exclusivament, en tres o quatre dies com a molt ho tens preparat. Però jo tinc la meua feina i açò ho he fet a ratets, els caps de setmana”.

Amb la seua creació totalment desinteressada, Ximo Manzano ha posat a l’abast de tots els amants de la pilota valenciana una ferramenta indispensable, adaptada a les noves teconolgies. Pots decarregar ‘Marxador’ fent clic ací.