Inicio / Professional / El Museu de la Pilota celebra els 60 anys de Genovés

El Museu de la Pilota celebra els 60 anys de Genovés

Paco Cabanes Genovés i el seu fill, Jose Cabanes, al pati de sa casa a mitjans dels anys 80. Foto: Museu de la Pilota de Genovés.

Paco Cabanes Genovés i el seu fill, Jose Cabanes, al pati de sa casa a mitjans dels anys 80. Foto: Museu de la Pilota de Genovés.

El Museu de la Pilota de Genovés celebra este dissabte els 60 anys del pilotari més gran de tots els temps, Paco Cabanes ‘Genovés’. Amb motiu de l’aniversari del mític escaleter, el museu ha preparat un recull d’imatges de tota la seua trajectòria esportiva, que s’inaugurarà a les 19.00 hores a la Casa de Cultura de la localitat de la Costera.

La mostra comptarà també amb escultures de Ferran Molió, i es projectarà el documental filmat fa 10 anys que repassa la vida de Paco Cabanes des dels seus inicis com a jugador, en la primera meitat dels anys 70. També s’inaugurarà l’exposició ‘Objecte de desig’, realitzada entre el Museu de la Pilota i el Museu Valencià d’Etnologia, que compta amb donacions de personatges de rellevància mundial.

Paco Cabanes ‘Genovés’ va nàixer fa 60 anys al Carrer la Font de Genovés. De ben menut ja va començar a destacar en les partides de carrer que es disputaven a la porta de sa casa. Quan era molt menut va pedre a son pare i de ben jove va començar a treballar en l’obra.

Les seues mans per a jugar a pilota van cridar l’atenció d’Antonio Miralles ‘Canana’, que el va fer debutar en un campionat de juvenils que es disputava a Benissa. Enriquito d’Alzira li va donar l’alternativa i, tot i que en principi era un jugador poc destre en jugades com els rebots, ràpidament va començar a dominar les arts de l’escala i corda fins al punt que, un any després de vestir-se de blanc, cap al 1973, era ja considerat el número u indiscutible.

La carrera de Paco Cabanes ha estat trufada de desafiaments mítics, de restriccions al seu joc, de victòries impossibles, quasi sempre acompanyat pel seu germà Pepe. Per veure a Genovés es van construir trinquets a multitud de localitats. Anunciar a Paco era sempre sinònim d’espectacle i trinquetades.

Més enllà de la figura esportiva, Paco ha captivat als espectadors per la seua senzillesa i bonhomia, per la seua generositat i amabilitat en el tracte, per ser un campió absolutament proper a l’espectador. Quan compleix 60 anys, es rodejarà dels seus veïns per a celebrar que ha passat un any més envoltat d’ells i ben present al món de la pilota valenciana actual.