Inicio / Amateur / Galotxa / Borbotó dona la campanada i s’enfrontarà a Quart de les Valls a la final de l’Edicom

Borbotó dona la campanada i s’enfrontarà a Quart de les Valls a la final de l’Edicom

Jose Sanfrancisco, mitger de l'equip de Borbotó per a l'Interpobles. Foto: FPV.

Jose Sanfrancisco, mitger de l’equip de Borbotó per a l’Interpobles. Foto: FPV.

Ja està definit el cartell per a la gran final de primera categoria del Campionat Interpobles de galotxa, ‘Trofeu Edicom’. El pròxim diumenge 14 de desembre, al carrer de pilota de Meliana, s’enfrontaran els equips de Borbotó i Quart de les Valls, que durant la vesprada del dissabte van guanyar a Beniparrell i Albuixech respectivament.

Campanada a l’Horta Nord
La gran sorpresa, per a molts, va ser la victòria dels de Borbotó, amb el resultat oficial de 70 per 60. Només havien d’aplegar a 60 els de la pedania de l’Horta Nord per a eliminar als gran favorits de l’Edicom. Beniparrell, amb autèntics referents dins del món de la galotxa com és el cas del seu boter, Roberto, i també del mitger, l’expilotari professional del món de l’escala i corda, Herrera, no va ser capaç de trencar el joc al rest en la partida de tornada de semifinals, donant l’accés a l’equip de Borbotó a la gran final.

La partida va començar amb Castelló, Jose i Martí I al bot. A eixa banda de la corda els de Borbotó van anotar el seu primer joc. A partir d’eixe moment, els dos equips es dedicaren a sumar els tantos de manera alterna. El mitger de Borbotó, Jose Sanfrancisco, assegura que “va ser una partida de mitgers. Com Julian i Roberto, els boters, tractaven d’enviar-les totes dalt, hagueren d’esquivar-los” i els mitgers van ser els autèntics protagonistes. Els feridors, Castelló i Toni, feien la pilota ben alta per a que els mitgers hagueren d’entrar a jugar-la i evitar que foren Roberto i Martí I els que entraren en joc.

Es van disputar “quinzes molt bonics i llargs, amb deu o dotze pilotades molts d’ells”, comenta Sanfrancisco. “Ells tenien la pressió de no poder perdre mai el joc al bot i tindre la necessitat de trencar-lo al rest”. Eixa pressió va afavorir als de Borbotó, que poquet a poquet van anar consumint els jocs de la partida, sempre un per davant. “Els tres hem estat molt compenetrats durant les últimes partides”, tot i que el jove boter, Julian, conegut esportivament com Marti I, es va mostrar més nerviós al començament de les últimes partides del campionat, però amb l’ajuda dels seus companys i els seus recursos amb les mans aconseguia refer-se i ajudar al seu equip.

Quart de les Valls, un obrir i tancar d’ulls
Per la seua banda, l’equip de Quart de les Valls va jugar a casa la tornada contra Albuixech. Una partida a la que els locals jugaven amb el factor canxa al seu favor. El carrer València sempre suposa un maldecap per a la majoria dels que van a jugar allí. L’equip de Massalfassar va ser capaç d’aplegar a 40 i gràcies a que Javi ‘el Moro’ coneix bé el carrer després d’haver disputat el Trofeu El Corte Inglés de galotxa, aconseguint ser campió l’última edició. També Les Valls aconseguí una derrota poc dolorosa a Quart, amb un marcador final de 70-55. La resta d’equips només pogueren aconseguir sumar, com a molt, cinc jocs.

Els pilotaris d’Albuixech no van ser l’excepció i només sumaren dos tantos al seu favor. Tot i això, cada quinze va ser molt disputat per a fer que el nombrós públic assistent poguera disfrutar d’una vistosa partida, tot i el resultat contundent de 70 per 10. Novament el feridor dels locals, Berbis, va ser una peça clau per a aconseguir la victòria que els dona pas a la final. La seua experiència a tan complicat carrer per a jugar a pilota va ser la clau per a sumar jocs al marcador sense presa però sense pausa. Moltes ovacions de la gent del poble que van veure de nou a Montesa i al ‘Xato’ donant el màxim per a portar a l’equip del poble al més alt de l’Edicom. Els xics d’Albuixech jugaren molt a pilota, però poc van poder fer per a aconseguir tancar els quinzes al seu favor.

Borbotó i Quart de les Valls han de pensar ja en la final a Meliana. “Ara tots ens tenen com a favorits, però no ens podem confiar. La canxa estarà plena i segur que buscaran tirar-la on estiga la gent per a fer els quinzes”, comenta Jose Sanfrancisco. Les dos vegades que s’han enfrontat els dos equips protagonistes durant la lligueta van sumar una victòria cadascun. En la canxa de Borbotó, els locals s’emportaren la victòria per 70-55. Al jugar al carrer natural de Quart de les Valls, va ser l’equip format per Berbis, Juan Antonio, ‘el Xato’ i Montesa els que aconseguiren tancar a la seua fortalesa un marcador de 70 per 25. Ara jugaran a una canxa artificial, però només la disputa de la partida donarà a conèixer el nom de l’equip guanyador de la màxima categoria de l’Edicom, un dels campionats més importants d’esta modalitat de pilota valenciana. Tot i que Borbotó parteix com a favorit, fins que no s’aplegue a 70, no hi haurà campions.