Inicio / Amateur / Reportatge / Pilota valenciana a l’abast de tots

Pilota valenciana a l’abast de tots

Els participants en la jornada celebrada al trinquet Pelayo recentment. Foto: ASIEM.

Els participants en la jornada celebrada al trinquet Pelayo recentment. Foto: ASIEM.

Són moltes les capacitats físiques que una persona ha de desenvolupar per a poder portar a la pràctica professional l’esport valencià per excel·lència, la pilota. No menys importants són les capacitats psíquiques. Però, vol dir això que no tot el món pot jugar a pilota? Ni molt menys. Este divendres, amb motiu de la celebració del Dia de la Salut Mental, es du a terme una jornada de pilota valenciana molt especial.

Es tracta d’una nova edició, la tercera concretament, de les jornades de pilota que organitzen els centres d’atenció als Trastorns Mentals Greus (TMG). Una trobada a nivell autonòmic que, a més, este any compta amb la col·laboració especial de l’Associació per la Salut Integral del malalt mental (ASIEM). Al voltant de 22 persones, de les quals cinc són dones, i amb unes edats compreses entre els 30 i els 50 anys, tenen l’oportunitat de practicar un dels seus esports preferits al poliesportiu municipal de Natzaret, a la ciutat de València.

La primera volta que es va dur a terme una jornada d’estes característiques va ser al trinquet de Pelayo, la catedral de la pilota valenciana. Va ser al mes d’abril de 2013 i van assistir també pilotaris del club de Quart de Poblet. Al mes de març, però del present any, i de nou a la catedral, es va voler incorporar la participació d’un col·lectiu que està agafant molta força dins del nostre esport, el fallers que practiquen pilota. Amb l’ajuda en l’organització de Juan Contreras, van poder disfrutar d’una segona jornada molt especial.

Són molts els objectius que esta iniciativa busca, però per damunt de tots destaquen dos. En primer lloc fer visible el paper de la dona dins del món de la pilota valenciana. I no menys important, el d’aconseguir normalitzar que les persones que pateixen algun trastorn mental practiquen este esport. “Tots som diferents i és molt important saber administrar i conviure amb eixa diferència. Si no sabem com manejar-la estem perduts. El camí per a conviure de forma raonable és acceptar les diferències de la resta”, comenta Óscar Llago, monitor del CRIS Sant Pau de València. Aconseguir que no ens cride l’atenció veure a una persona que pateix alguna malaltia mental jugant a raspall, per exemple.

Un dels pilotaris dels centres d'atenció als TMG raspa una pilota al trinquet Pelayo. Foto: ASIEM.

Un dels pilotaris dels centres d’atenció als TMG raspa una pilota al trinquet Pelayo. Foto: ASIEM.

A més d’esta modalitat mencionada, els participants a la matinal podran practicar també la de frontó. Es tracta de dos modalitats amb les que ells poden passar-ho bé. Si jugaren a escala i corda, per exemple, que és més complicat, pot ser acabaren desmotivant-se. Els organitzadors d’esta tercera edició celebren la incorporació d’un altre centre al projecte, que a més ha obert un taller de pilota dins del seu horari d’activitats. Es tracta de la residència San Lorenzo de Brindis, situada a una localitat on la pilota és un esport ben conegut, Massamagrell. Junt a este centre de la localitat de l’Horta Nord estaran també els Centres de Rehabilitació i Integració Social (CRIS) i centres de dia ACOVA i Sant Pau, de la ciutat de València, i el CRIS de la Creu Roja de Castelló.

La piota millora les capacitats
Les persones que treballen amb els participants de la jornada esportiva d’este divendres han vist com des de que els seus alumnes practiquen la pilota valenciana han millorat moltes capacitats. “Els beneficis a nivell psicomotriu en són molts. Alguns alumnes amb dificultats per a la mobilitat i l’orientació han experimentat una evolució ràpida en poc de temps. També es millora molt l’aspecte social, la seua manera d’integrar-se en l’esport com qualsevol altra persona. Per a nosaltres, que puguen practicar un esport tan arrelat és tota una satisfacció. A més, es tracta d’un taller molt complet per a ells. Als centres on es troben fan altres tallers, com per exemple els de memòria, atenció, omplir fitxes… Però hem observat que amb els tallers de pilota això també ho treballem. Juntem activitats físiques, higiene, ús d’instal·lacions públiques, que siguen autosuficients per a l’ús del transport públic… Tot això en una única activitat”, comenta Llago.

Els organitzadors tenen en ment que algun dia els puga acompanyar alguna cara coneguda, algun pilotari famós. “La gran majoria dels nostres alumnes són aficionats al futbol. Parlen dels futbolistes com si els conegueren, però amb el món de la pilota no els passa el mateix. Pot ser si vinguera algun pilotari professional els cridaria l’atenció i començarien a crear eixa cultura”, comenta Óscar.

Poc a poc van acostant-se a un gran objectiu que tenen des de fa temps, el de poder organitzar una lliga entre diversos centres. La primera Lliga de pilota valenciana en TMG està cada volta més a prop. Per tant, data important d’este divendres, en que la pilota serveix com a nexe d’unió entre tots els aspectes socials. Que un esport ajude a crear una societat millor, l’engrandeix encara més. “Nosaltres som també part de la pilota valenciana. Som una variant més de totes les modalitats que hi ha. I a més, les xiques van ocupant el seu lloc poc a poc”, defensa el monitor Óscar Llago.