Inicio / Amateur / Internacional / Bèlgica amarga la festa

Bèlgica amarga la festa

La selecció belga celebra la consecució del títol de llargues. Foto: Museu de la Pilota de Genovés.

La selecció belga celebra la consecució del títol de llargues. Foto: Museu de la Pilota de Genovés.

La selecció belga s’ha proclamat este diumenge campiona del món de llargues després de superar a la selecció valenciana en l’últim joc (10-9) d’una emocionant final celebrada a la Plaça de l’Ajuntament de València. Els pilotaris del nord d’Europa han patit per a derrotar als valencians, ben plantats a l’asfalt, amb les idees i l’estratègia clara, i adaptats a una modalitat que, en la majoria dels casos, no és la seua pròpia. Malgrat això, han estat a punt de vèncer a un equip que practica el joc de ratlles durant tot l’any. El subcampionat en llargues converteix als valencians en guanyadors globals del Mundial celebrat durant l’última setmana al cap i casa i a Massamagrell.

Quasi tres hores s’ha perllongat la partida que decidia el títol en la modalitat reina i, en tot este temps, hi ha hagut de tot: jugades genials dels valencians, entre els que ha sorprès la versatilitat de Raúl, grans quinzes dels belgues, justos vencedors, i moltíssima calor, que ha afectat als jugadors d’un i altre bàndol.

Els valencians s’han avançat d’inici (1-0) amb una bona entrada a la canxa d’Álvaro de Tibi, banca titular. Els deixebles de Pigat II aplicaven la mateixa tàctica de la semifinal contra Colòmbia, i començaven totalment concentrats i convençuts de que es podia vèncer a la potent selecció belga. Però els visitants han reaccionat ràpid i no han deixat que els valencians s’escaparen. De fet, li han donat la volta a la partida sumant els tres jocs següents.

Rodrigo juga una pilota de volea durant la final de llargues. Foto: Museu de la Pilota.

Rodrigo juga una pilota de volea durant la final de llargues. Foto: Museu de la Pilota.

Pigat II ha alineat d’inici el seu equip de gal·la, amb el canó de Tibi com a banca, Raúl, Rodrigo, Pablo i Mario, i amb Álvaro i Puchol II a la banqueta. Era el mateix equip que aconseguia la classificació per a la final, amb l’única variació de Puchol II per Fageca. El preparador de Genovés només ha tirat mà d’Álvaro en iguals a 35, quan la partida ja sobrepassava les dues hores i les forces començaven a fluixejar.

La igualtat ha sigut la tònica dominant durant esta final eterna que pareixia abocada des dels primers compassos al desenllaç més emocionant possible, l’iguals a 9. Arribats a este punt, en el cara o creu, els belgues han tingut major serenitat i una xicoteta dosi de fortuna per a tancar una victòria que, segons la seua reacció, els sabia a glòria. Els valencians es queden sense la corona de llargues una volta més, consolats pel triomf en la classificació general gràcies als títols en joc internacional i escala i corda.

Les xiques, subcampiones
Per la seua banda, la selecció valenciana femenina també tancava una participació notable en el Mundial de Pilota, amb el subcampionat en el còmput global i la medalla de bronze en la disciplina de one wall. Les valencianes van superar en la final de consolació a les representants de Bèlgica, mentre que el títol en esta disciplina queia en mans d’Holanda, que derrotava contra tot pronòstic a la representació de Costa Rica. Les partides es van disputar el passat divendres a la nit en un gran ambient a l’Stadium One Wall de Massamagrell.