Inicio / Amateur / Reportatge / Picassent ret homenatge al mític ‘Zurdo’ amb pilota i música

Picassent ret homenatge al mític ‘Zurdo’ amb pilota i música

El 'Zurdo' de Picassent i Rovellet, recentment a una partida al carrer. Foto: Cristóbal López.

El ‘Zurdo’ de Picassent i Rovellet, recentment a una partida al carrer. Foto: Cristóbal López.

Picassent és un dels molts pobles en què la pilota valenciana travessa un estat de profund coma. Només un grapat de persones mantenen viva la pràctica en l’actualitat, però no existeix ni escola de pilota ni infraestructura específica per a practicar l’esport autòcton. Durant molt anys, el poble de l’Horta Sud, que fins i tot ha sigut campió del Trofeu El Corte Inglés en diferents ocasions a meitat dels anys 80, ha oblidat la que fou una de les màximes figures de meitat del Segle XX, Jose López González, conegut com El ‘Zurdo’ de Picassent, un dels millors jugadors de galotxa de la història.

Aquest oblit deixarà de ser-ho el proper dilluns amb la disputa del I Trofeu El ‘Zurdo’ de Picassent, en honor al també conegut com ‘Allero’. Hi haurà partida de pilota entre aficionats locals al frontó del Poliesportiu Municipal i una nova edició de ‘Cançons al Dau’, amb la presència de Josep Aparicio ‘Apa’ i Toni de l’Hostal. L’activitat començarà a les 22.00 hores.

El ‘Zurdo’ fou un dels impulsors de les primeres competicions reglades de joc al carrer. L’any 1957, la seua esquerra poderosa va fer campió a l’equip de Picassent en el que després seria el Trofeu El Corte Inglés de galotxa. El subcampió fou la veïna localitat d’Alcàsser. L’any següent canviaven les tornes entre estes dues localitats de gran rivalitat. Ara, quasi 60 anys després, la pilota és només un record a un costat i altre del barranc de Picassent. En estos temps, la superioritat d’El ‘Zurdo’ era tal que, segons recorda el seu fill, havia de jugar descalç, ja que les espardenyes se li trencaven de tantes carreres que havia de pegar per a jugar les pilotes que li deixaven els companys.

El 'Zurdo' fa la treta durant una partida de galotxa. Foto: C. L.

El ‘Zurdo’ fa la treta durant una partida de galotxa. Foto: C. L.

L”Allero’ era un jugador de complexió menuda, però amb uns braços molt potents. “Des del Carrer de La Sèquia, de vegades, quan se li escapava de les mans, la pilota anava al de Colón, tres carrers més enllà”, explica el seu fill, Cristóbal López, que quasi no guarda record de quan son pare estava al màxim nivell, però sí que en té de quan va tornar a vestir-se de blanc, ja major, amb 50 anys. Abans, El ‘Zurdo’ de Picassent s’havia atrevit a enfrontar-se amb els millors, en partides de festes. “Ell sempre presumia de que mai l’havien guanyat dos grans. Un, Rovellet, contra el que va jugar dues vegades. L’altre, Conrado, d’Alfarp, un dels millors de la història de la galotxa al carrer”. També es va enfrontar a Paco Cabanes ‘Genovés’ a finals dels 70, en la seua segona època de jugador, i conten que el mític escaleter va quedar sorprès de les condicions del picassentí.

Este dilluns, la família de José López, mort en 2013 als 83 anys, rebrà l’homenatge pòstum a un jugador irrepetible de mans de dos d’estos mites, Rovellet i Genovés, que avalaran amb la seua presència el naixement d’este trofeu. El consistori indica que pretén donar-li continuïtat i instituir el torneig per a que es dispute anualment, sempre coincidint amb les festes majors.

La figura d’El ‘Zurdo’, sens dubte, ho mereix. I així ho reivindica el seu fill, que recorda com, quan son pare anava a jugar pels pobles, eixien els dos o tres taxis de Picassent plens i algun que altre autobús per a veure’l. Eren altres temps, en què els homes jugaven a pilota quan acabaven el jornal al camp. L’homenatjat mai es va plantejar donar el salt al trinquet. Estava massa ocupat amb el seu ofici de regador. Tot i dedicar-se a la pilota en el seu temps lliure, va aconseguir llaurar-se una gran fama amb la seua esquerra demolidora.

Josep Aparicio 'Apa'. Foto: F. E.

Josep Aparicio ‘Apa’. Foto: F. E.

Música i pilota
Amb motiu del Trofeu El ‘Zurdo’ de Picassent, l’ajuntament de la localitat ha volgut donar-li una nova dimensió a l’esdeveniment i apostar per la fórmula ‘Cançons al dau’, que suma dues tradicions valencianes inseparables de la nostra identitat com a poble: la pilota i la música tradicional. L’últim precedent de la unió entre música i pilota data del passat dia 18 a Oliva, on va tindre una acollida espectacular (com es pot veure en la següent galeria). Per al dilluns, la partida, que començarà a les 22.00 hores, anirà seguida de l’actuació de dos artistes de perfil diferent però igualment atractius.

D’una banda, el públic que s’acoste a l’espectacle, que tindrà entrada gratuïta, quedarà aborronat amb la veu prodigiosa de Josep Aparicio ‘Apa’, referència indiscutible del cant d’estil que s’atreveix amb tots els pals, tots interpretats amb solvència i genialitat. Per a posar la cirereta a la nit, botarà a les lloses del frontó Toni de l’Hostal, músic i showman inclassificable que ja va deixar bocabadat el públic de Picassent en la passada edició del Kafre Teatre.