Inicio / Amateur / Reportatge / El pàdel també es pot jugar a mà i s’anomena màdel

El pàdel també es pot jugar a mà i s’anomena màdel

La senzillesa d’un esport com la pilota valenciana admet tantes variants com es puguen imaginar. L’última modalitat sorgida de la inventiva dels practicants de l’esport autòcton és el màdel, una mescla entre pàdel i pilota a mà, concretament, la disciplina de les galotxetes de Monòver. El màdel va començar a practicar-se de banda dels pilotaris professionals de Val Net amb el seu preparador, Toni Astorgano, a la Universitat de València, davant la necessitat de complementar els entrenaments al gimnàs amb pràctiques sobre el terreny. Demà comença a Villanueva de Castellón el segon campionat de màdel.

“Per a mi, les galotxetes de Monòver estan molt infravalorades, i ho tenen tot”, explica Ricard Sentandreu, professional del raspall que, junt al seu germà i jugador Guillem, i Vicent Jesús Marrahí, també jugador, han registrat esta nova disciplina. Com es pot observar en el vídeo adjunt, pels continus intercanvis de colps, rebots, domini de les dues mans, tècnica i força, el màdel pot ser una disciplina entretinguda tant per a practicar-la com per a seguir-la des com a espectador.

madel campionat villanueva de castellonEl naixement del màdel respon a una manca d’instal·lacions en condicions per a practicar la pilota a molts punts de la geografia valenciana, i a la proliferació de les pistes de pàdel: “Ha sorgit davant l’evolució de la pilota a mà i la necessitat d’adaptar-se a la societat actual i les instal·lacions disponibles per tot arreu. És la fusió perfecta entre dos esports, la pilota valenciana i el pàdel, l’esport de raqueta més de moda”, s’explica en la documentació facilitada per l’organització.

Ricard conta que, per a esta segona edició del campionat, patrocinat per l’Ajuntament de Villanueva de Castellón i organitzat pel club de pilota local, participaran una dotzena d’equips dividits en dues categories. D’entrada, la majoria de participants són de la comarca de la Ribera Alta.

El calendari marca que este dimecres es portarà a terme una jornada de familiarització amb les normes i les pilotes triades per a la modalitat, fetes a mida pel mestre piloter Simarro de Silla. “Són de badana, més toves i més grans que les habituals”, explica Ricard. El material no ha estat fàcil de fabricar, i s’han hagut de fer fins a sis tipus de pilotes per a donar amb les dimensions adequades i el bot perfecte, menys viu que les pilotes de badana normals.

Les normes
El màdel funciona bàsicament com el pàdel. Es disputa en un rectangle de muralles, amb una xarxa al mig. La pilota es pot jugar a l’aire o al primer bot, sempre que no haja tocat abans alguna de les parets. Això sí, la treta es realitzarà amb la mà contrària a la bona.

Amb l’bjectiu de “conservar el llenguatge i les particularitats de la pilota valenciana”, els punts es compten com al trinquet, és a dir, 15, 30, val i joc. I se sumen de cinc en cinc fins a arribar a sis, és a dir, les partides es juguen a 30 tantos. Tot i que es podria practicar de forma individual, al campionat de Villanueva de Castellón es jugarà exclusivament en parelles.