Inicio / Amateur / Reportatge / La pilota en l’era dels smartphones

La pilota en l’era dels smartphones

Foto: Lluís Llapissera.

Foto: Lluís Llapissera.

La pilota valenciana disposa de poc espai als mitjans de comunicació en relació amb altres esports. És, a més, tan diversa, tan rica en modalitats, campionats i esdeveniments, que seria impossible atendre a totes les partides que es disputen simplement en un cap de setmana qualsevol. Per a suplir les zones fosques d’informació, empreses, trinqueters, clubs i aficionats anònims han trobat un aliat barat, ràpid i lliure: internet i les xarxes socials. Aquest esport, del qual es té constància des de fa 800 anys, ha entrat de ple en l’era dels smartphones.

Amb l’innocent i lloable objectiu de parlar de pilota va nàixer al juliol de 2010 un grup en Facebook que hui reuneix a prop de 1.500 persones. Passar-se pel mur de ‘Parlem de pilota’ és sinònim d’estar a l’última del que esdevé a tots els trinquets i en totes les modalitats, siga d’aficionats, professionals, o esport base. L’única norma, com ha explicat algunes vegades el seu creador, Toni Monzó, és que es parle de pilota, ni més ni menys, sempre amb respecte.

Monzó és un professor d’institut de La Safor que desconeixia per complet la pilota valenciana fins que el seu fill es va interessar per ella. L’afició del xaval li va obrir els ulls a un món pel qual ara sent passió. Li va ajudar en la difusió del grup el periodista i locutor de les partides de RTVV Xavi Alberola, un dels membres més actius del grup. Hui, ‘Parlem de pilota’ és un potent canal de difusió de notícies, cròniques, fotos antigues, opinions, comentaris i fins i tot respostes en directe dels propis pilotaris a qüestions que realitzen els seus seguidors.

Partides a piulades
Però hi ha més comunitats on-line a les quals l’aficionat pot sumar-se si vol estar a l’última de l’actualitat de la pilota. L’empresa Frediesport, per exemple, posseeix la major comunitat virtual, tant en Facebook com en Twitter, amb més de 3.500 membres. L’empresa de publicitat i promoció realitza retransmissions en directe de certes partides, joc a joc, ‘tweet’ a ‘tweet’.

En els canals d’esta empresa també es debat i es comparteix tota la informació que apareix en els mitjans relacionada amb la pilota. A més, Frediesport també té perfil en Instagram, i posseeix un espai en Flickr on penja imatges de les partides més importants, que estan a la disposició de mitjans de comunicació i aficionats.

I no és l’única entitat que ha tirat mà de les xarxes per a difondre la seua informació; també ho fa la Federació de Pilota Valenciana, amb una comunitat en Facebook i Twitter de prop de 2.900 persones. I cada vegada més clubs (com el d’Oliva o el de Massalfassar, entre d’altres) o trinquets, com El Zurdo de Bellreguard o el de Vilamarxant, s’afigen al corrent d’estar en contacte bidireccional amb el seu públic potencial.

Foto: Lluís Llapissera.

Foto: Lluís Llapissera.

Pilotaris 2.0
També els pilotaris s’han apuntat a les xarxes socials per a difondre les seues partides i estar en contacte amb els seus seguidors. Un dels més actius en Jose Cabanes ‘Genovés II’ (@Genovesll en Twitter), però també té el seu propi canal Álvaro (@alvaropilotari), Waldo (@waldopilotari), Punxa, Moncho i, com no, els més joves, cas de Carlos (@carlosgnvs), Santi, Rodrigo, Ferrer o Francès.

El fenomen més cridaner sorgit de les xarxes va ser el de Puchol II (@Puchol_II), entorn al qual es va crear un fenomen social a petita escala, la que pot oferir la pilota: els #PucholFans, els seus seguidors, que van crear aquesta etiqueta per a estar en contacte uns amb uns altres, i fins i tot es van fer samarretes amb aquest text per a donar-li recolze en les partides.